Saturday, July 3, 2010

Athif & Ameer got new cousin!

Congratulation to my sis, Farah Jida who just delivered her new born baby boy on 28th of June 2010 @ 6.07pm @ HKL. Her baby's weight is 3.48kg, 0.03kg more than Ameer  born's weight which is 3.45kg. Alhamdulillah, seems like a healthy baby boy but unfortunately... he was not crying when he was out. According to my sis, baby dah u'uk (berak) dlm perut dan dia dah termakan najis. Senang citer dia dah lemas so, was incubatored dan memerlukan bantuan pernafasan. Bila try cabut alat tu cian dia termengah2 nak bernafas.

Sementara nak tunggu susu badan adik saya keluar, baby kena minum susu hospital. Lagi kesian sebab baby baru memerlukan antibody lagi2 bila keadaan dia yang lemah cam tu. Doctor pun ada gtau yang baby kena jangkitan pada paru-paru dia. Masuk hari kedua, susu badan adik saya still lum nak kuar then, adik minta tolong saya untuk perah susu badan saya nak bagi kat baby. Mamandangkan tengahari saya tak menyusukan Ameer sebab saya cuti dan 'tut' pun dah mula nak bengkak, saya pun perah la khas untuk cousin Athif & Ameer. Ni saja la yang dapat saya berikan untuk dia. Takper la  kan, at least ader daripada takder.

Alhamdulillah, setelah selama 3 hari dalam inkubator, akhirnya baby leh kuar masuk wad biasa dan leh bernafas ngan sendirinya. Adik saya pun kena masukla wad balik dok ngan baby sebab nak breastfeed but still kena dok wat lebih kurang seminggu lagi sebab doctor nak pantau jangkitan paru-paru dia and kena makan  ubat utk seminggu. So, ini la rupa close-up cousin baru Athif & Ameer tu. Nama dia is Khairul Zhafran Bin Khairul Afandi (unofficial).... saya rasa la sebab tak gi buat surat beranak pun lagi.



Isn't he adorable? 
Biasa la, kan... semua baby baru lahir comey. Tak sabar nak tunggu baby Zhafran kuar spital. 



pssst: Sory ye kawan2. Saya just nak improve my english so, dat why la entry saya campu2 bahasanya. Nak guna english semua tak braper pandai la....


4 comments:

Razif Pai said...

ouiiiiiiiii........ rajin betul org umah aku wat blog.... kemas dan teratur.... ini ler hasil study kat ukm rupanya....

Pai the Mrs Razif said...

wei!!! tylis baik2 sket taw! ni syg update smlm lepas abis paper speech comm la. Sajer jer la nk release tension pas exam, xkan xleh kot?
Tinggal lagi 1 paper, x sabar nk abis exam ni. huhuhu....

wahida said...

siyes comei.....rasa nak geget2 je pipi dia tu..mesti besar besok dia handsome kan?

Pai the Mrs Razif said...

comey cam maklong dia. hehe...
muka dia cam pompuan, kan? mesti adik dia sok kuar pompuan. Insyallah.